Jak poznat TOXICKÉHO, narcistického partnera?

Pokud jsi se někdy ocitl ve vztahu, který tě vyčerpával, byl plný manipulace a emocionálních her, možná jsi měl co do činění s toxickým či narcistickým partnerem.

Takový vztah tě může zanechat zmateného, ztraceného a nejistého ohledně toho, co je skutečně normální v lásce a partnerství.

Jak poznat toxického, narcistického partnera?

V první řadě chci říct, že to není jen „o nich“, protože každý z nás, který nečelí svým nezpracovaným strachům, traumatům a zraněním má toxické a narcistické sklony a má tendenci manipulovat.

To je totiž jednoduchá matematika a tak věci fungují. Proto by mělo být hlavně na každém z nás uzdravovat svoje srdce a nitro, abychom se tak nechovali také– protože to je nakonec většina společnosti.

Také bych rád řekl, že za svoji zkušenost vnímám, že se s tím dá pracovat (mluvím z osobní zkušenosti) pokud je člověk ochotný si to vůbec přiznat a vydat se LÉČIVOU a sebepoznávací cestou.

Přesně to děláme v online kurzu: Jak přitáhnout PRAVÉHO partnera – kde pracuješ hlavně sám se sebou! >>

A vše nakonec stejně pramení z našeho dětství, z našich zranění, protože se bohužel často k nám takto chovali a chovají rodiče. Z toho vůbec vzniká toxické a narcistické chování.Toxický partner ti na první pohled může připadat jako úžasný člověk – je charismatický, okouzlující a věnuje ti nadměrnou pozornost.

Zpočátku si můžeš myslet, že jsi konečně našel někoho výjimečného. Ale časem se začnou objevovat varovné signály, které mohou být snadno přehlédnuty, pokud nemáš dostatečný odstup a sebereflexi.

1. Manipulace a citová závislost

Narcistický partner tě často přiměje věřit, že bez něj nejsi nic. Může ti věnovat nadměrnou pozornost, ale jen pokud děláš přesně to, co od tebe očekává. Jakmile se pokusíš stát nezávislým, bude se snažit vzbudit v tobě pocit viny, zpochybňovat tvou hodnotu a emocionálně tě vydírat.

Takový partner ti nepomáhá růst, ale drží tě v citové závislosti na sobě.

2. Chybí empatie a porozumění

Narcisté mají často potíže s empatií. Když se ti něco stane, místo aby ti poskytli podporu, kterou potřebuješ, často tě ignorují nebo tvoje problémy zlehčují.
Jejich hlavním zájmem je jejich vlastní pohodlí a to, aby jim nikdo nevytvářel nepříjemné situace. Jakmile ukážeš nějakou slabost, mohou to proti tobě použít.

3. Vysoká kritičnost a ponižování

Jedním z klasických znaků narcistického partnera je jeho neustálá kritika. Mohou začít s jemnými poznámkami o tvém vzhledu, tvých zájmech nebo způsobu, jakým jednáš. Tím, že tě neustále sráží, si upevňují svou nadřazenost a kontrolu.
Časem se můžeš začít cítit méněcenný, což je jejich cílem – aby tě měli plně pod svou kontrolou.

4. Vše musí být o nich

Vztah s narcistickým partnerem je jednostranný. Když spolu mluvíte, vždy je to o jejich úspěších, jejich problémech nebo jejich potřebách. Když chceš mluvit o sobě, často tě ignorují nebo tě rychle přeruší.
Můžeš se cítit neviditelný, protože tvé pocity a potřeby nejsou pro ně důležité.

5. Rychlé ideální začátky a brutální pády

Na začátku vztahu narcistický partner dělá vše, aby tě oslnil – můžeš mít pocit, že žiješ v pohádce. Jenže jakmile tě dostane „na háček“, jeho chování se prudce změní. Náhle se z ideálního partnera stává chladný a vzdálený člověk, který tě neustále kritizuje a manipuluje s tebou.

Co můžeš udělat?

Pokud tě některé z těchto znaků zasáhly, je důležité si uvědomit, že nemusíš zůstávat v toxickém vztahu. Prvním krokem je uznání problému a práce na své sebehodnotě a sebejistotě.

Jen když začneš vnímat svou vlastní hodnotu, budeš schopen se odpoutat od vztahů, které tě ničí.
Ale jak můžeš přitáhnout partnera, který bude skutečně pro tebe? To není jen o tom „najít někoho lepšího“ – jde o to, stát se tím člověkem, který přitáhne vztah, ve kterém bude respekt, láska a vzájemné pochopení.

Vstup do kurzu: Jak přitáhnout PRAVÉHO partnera! >>

V našem kurzu se zaměříme přesně na to, jak přepsat vzorce chování, které tě vedou k toxickým vztahům a k toxickém chování u tebe.

Naučíš se, jak posílit svou sebehodnotu, odstranit strach z opuštění a jak manifestovat vztah, který je naplněný láskou a respektujícím partnerstvím.

Přidej se k nám a udělej první krok k naplněnému vztahu, který si zasloužíš! >>

Jiří Majkus

Meditace ZDARMA!

Stáhněte si ZDARMA audio nahrávku Vedené MEDITACE: "Odstranění BLOKŮ z minulých VZTAHŮ"...